Open Zomen Festival - introductie & documenten

Open zomen festival - introductie

borduurwerk en patroon: Mathilda 


Merklap Lilian
Vroeger op school was het al leuk, een open zoompje borduren... Verder dan de meest simpele open zoom kom je dan niet. Toch blijft het trekken en met de jaren gaat het steeds meer kriebelen om de open zomen verder te verkennen. Maar het lijkt zo ingewikkeld. Wat als ik er een knoeiboel van maak? 
Met wat goede boeken kom je een heel eind en is er dan een begin gemaakt met een merklap, nageborduurd uit een voorbeeld boek.
Via het Handwerkcafé en kleine borduurgroepen kom je gelijkgestemden tegen en dan heb je zomaar een groep van 4 vrouwen die de open zoom verder verkennen.. Nel ging er zelfs al twee maal een week voor op les, borduurde een geweldige open randen lap die ze in het Handwerkcafé komt laten zien, en zij zal sommige randen aan ons uitleggen.
Rand geborduurd door Maria Elide Melani
van Ago, aga e fantasia

Jannie, Mathilda en Lilian hebben samen een flinke bibliotheek over open naaiwerk opgebouwd, en putten daar kennis en inspiratie uit. Zij gaan de open zomen borduren, en kunnen die in het Handwerkcafé uitleggen.
In het Handwerkcafé merken we namelijk dat hetzelfde gevoel bij veel andere borduursters speelt: ze vinden de open zomen prachtig, maar zijn erdoor geïntimideerd.
Daar gaan we iets aan doen!
We nodigen elke handwerkster uit ons te volgen op onze ontdekkingsreis door de  wereld van het open naaiwerk en al doende te leren hoe je deze vorm van borduren zelf  toepast.

De praktijk
Gedurende een schooljaar, te beginnen 1 september, stellen we elke week op maandag  een open zoom voor. We laten zien hoe hij er uit ziet, en hoe je hem zelf kunt uitvoeren. Soms doen we dat door zelf foto’s met uitleg te geven, maar we zullen ook gebruik maken van Pinterest en You tube omdat we ook zelf liever borduren dan computeren:-) 
Uiteraard is iedereen van harte welkom om bij ons in het Handwerkcafé op woensdagmiddag tussen 1.15 en 4.00 uur mee te komen kijken. Er wordt geen les gegeven maar de drie vaste bezoeksters van het café zijn bereid om uitleg te geven. Het adres is Regenboogschool, Catslaan 3, Waddinxveen. Bezoek aan het Handwerkcafé is gratis, consumpties reken je af.
Doe je mee met onze ontdekkingsreis door het open naaiwerk?
Kussen geborduurd door Maria Elide Melani

Dit heb je nodig
  • Borduurstof.
Neem een stof waarbij je de draden goed kunt zien. Wie het graag makkelijk ziet neemt bijvoorbeeld een stof van 10 draden per cm. Nel werkt op 16 draden per cm. van Weddigen. Alles is mogelijk en geeft ook een mooi resultaat. Het eenvoudigst is een linnen borduurband van bijvoorbeeld Vaupel en Heilenbeck. Jannie werkt op band van 23 cm breed. Mathilda en Lilian hadden nog 15, respectievelijk 12,5 draads  linnen liggen, dus die werken daarop. Maar je kunt natuurlijk ook een rechthoekige merklap maken. We zijn heel enthousiast, dus een lap van bijvoorbeeld 140 cm breed komt zeker vol! 
In de loop van het jaar laten we zien hoe je open zomen toepast op kleine werkstukken, waar we ook een beschrijving en soms een patroon van geven.








  • Garen.
Pas het garen aan de borduurstof aan. Klassiek wordt in het open naaiwerk gewerkt met wit op wit, of kleur op kleur. Maar spectaculaire dingen gebeuren als je hier van af wijkt. Volg je eigen smaak.


stof                                    dikte             garen
16 draads                        12 en 8 dmc perlé of merkgaren nr. 30 en 25
14 draads                        12 en 8 dmc perlé of merkgaren nr. 30 en 25
12 draads                        12 en 8 dmc perlé of merkgaren nr. 30 en 25
10 draads                        8 en 5 dmc perlé
  • naalden zonder en met punt, bijpassend
  • centimeter
  • schaar, fijn borduurschaartje
  • borduurring
  • eventueel wateroplosbare stift (Prym)
  • spelden
  • gekleurd (rijg) garen, geen rood want dat blijf je zien!
Hoe breed maak ik mijn open zoom?
Dit hangt af van je persoonlijke smaak, en je ijver. ;-) . Een uitgangspunt is bijvoorbeeld 128 draden breed. Je kunt de meeste patronen dan wel tot zijn recht zien komen zonder dat je er heel lang mee bezig bent. Het is handig als het aantal draden is te delen door 4, omdat veel boeken uitgaan van per 4 gegroepeerde spijltjes.
Bij een stof met 10 draden, wordt je borduurwerk dan 12,8 centimeter breed, plus minimaal aan weerszijden 4 draden waarover een platsteek wordt geborduurd. Bij een stof van 12,5 draden betekent dit dat je werk dan 10,2 cm breed wordt. De formule om te berekenen hoe breed je open zoom wordt is:
aantal draden borduurwerk gedeeld door aantal draden per centimeter.


De komende weken kun je gebruiken om te bedenken wat je wilt, en stof en garen bij elkaar te zoeken. De voorbereidingen worden in de komende weken gepubliceerd op dit blog.

1 opmerking:

  1. Goedemiddag, ik zou graag willen weten bij voorbeeld 1 of 2 dat mini randje aan zijkant ,wat is dat voor een steek.
    Ik vind dit erg mooi heel mooi, maar ik heb nog veel te doen aan projecten groot.
    Maar zou toch heel graag mijn borduur project van Soed Idee Cal 1853 een niet al te moeilijke steek om het borduursel af te maken.
    Zou daar erg blij mee zijn.
    Ik woon te ver Hoorn NH om even naar u handwerk café te komen.
    Vr.gr.yvonne maijer

    BeantwoordenVerwijderen